naukanewsstyl życia

Zbędne pigułki z witaminami?

Większość z nas wierzy, że nieustannie reklamowane pigułki z witaminami zapewnią nam dłuższe życie. Tymczasem wcale nie ma takiej pewności. Dane z Cochrane Systematic Review, zestawienia badań klinicznych, już w 2008 roku zdawały się wskazywać, że preparaty witaminowe mogą być szkodliwe. Konkretnie chodzi o suplementy diety zawierające antyoksydanty („źródło młodości”).

Najnowszy agregat danych, przygotowany przez naukowców z Danii, Włoch i Serbii, potwierdza te przypuszczenia:

Nasz przegląd zawiera wyniki 78 przypadkowo dobranych badań klinicznych. Łącznie zebrano informacje o 296.707 osobach zażywających przeciwutleniacze (beta-karoten, witaminę A, C i E oraz selen), otrzymujących placebo lub nie spożywających żadnych suplementów diety. 25 badań dotyczyło 215.900 zdrowych uczestników, 52 badania dotyczyły 80.807 pacjentów z różnymi schorzeniami (układu trawiennego, krążenia, nerwowego, z chorobami oczu, skóry, stawów i innymi). Zmarło 21.484 z 183.749 osób (11,7%) spożywających antyoksydanty w pigułkach oraz 11.479 z 112.958 osób (10,2%) zażywających placebo lub nie spożywających żadnych suplementów diety.

Wydaje się, że to wystarczająco reprezentatywne dane, by wyciągnąć wnioski z zestawiania statystyk śmiertelności. Przeciwutleniacze mogły wpłynąć na zwiększenie śmiertelności lub działaś obojętnie, w zależności od wykorzystanej metody zestawienia statystyk; standardowa analiza wskazuje na to, że antyoksydanty nieznacznie podnoszą śmiertelność (pacjenci je zażywający umierali 1,03 raza częściej od grupy kontrolnej). (…) Obecny stan wiedzy medycznej nie przemawia za aplikowaniem antyoksydantów ani jako suplement diety u zdrowych osób, ani jako dodatek do kuracji różnych schorzeń.

„1,03″ to niewiele, do tego mnóstwo tu zastrzeżeń i „wydaje się”, ale najwyraźniej dobroczynne działanie substancji, które mają nam pomagać, wcale nie jest takie oczywiste i dowiedzione naukowo.

Wniosek? Nic nowego: witaminy najlepiej czerpać nie z pigułek, tylko ze zróżnicowanej i zbilansowanej diety. [The Cochrane Library, zdjęcie: Triff/Shutterstock]


podobne treści