kuchniasztukawynalazki

Tradycyjny i postępowy stolik indukcyjny

Kuchenka z serii „W” została zaprojektowana dla francuskiej firmy La Cornue przez Jeana-Michela Wilmotte’a. Urządzenie nawiązuje do potężnych, starych kuchni opalanych węglem albo gazem. Jednak próżno tu szukać miejsca na umieszczenie opału, ponieważ „W” wystarczy zasilanie prądem.

Gładka powierzchnia stołu kryje cztery palniki indukcyjne. Jednak zamiast tradycyjnego rozmieszczenia, zostały one wkomponowane w blat wzdłuż łuku, pozostawiając część stołu na przygotowanie potraw. Zatem otrzymujemy i blat roboczy, i palniki w jednym.

Nowoczesna technologia grzewcza jest dyskretna, a dominuje stylistyka retro. Widoczna jest na przykład w kształcie pokręteł. Tradycyjny mosiądz zastąpiły lakierowany metal i hartowane szkło.

Wszyscy, którzy już planowali zastąpienie takim rozwiązaniem swojej kuchennej wyspy, muszą jeszcze poczekać. Kuchenka zostanie zaprezentowana na mediolańskiej wystawie EuroCucina (17-22 kwietnia), a dopiero potem trafi do produkcji masowej i klientów spragnionych połączenia klimatu prowincji z funkcjonalnością. [Dezeen]


podobne treści