naukanews

Szef kuchni poleca: Zupa z kwarków w najwyższej temperaturze uzyskanej kiedykolwiek w laboratorium

Atomowi szefowie kuchni z Relativistic Heavy Ion Collider— ogromnego toru o długości prawie 4 kilometrów znajdującego się w Laboratorium w Brookhaven – stworzyli zupę z kwarków o temperaturze…4 bilionów stopni Celsjusza! To największa temperatura uzyskana kiedykolwiek w laboratorium. To 250 tysięcy razy cieplej niż temperatura rdzenia we wnętrzu Słońca. 

Naukowcy osiągnęli ten stan zderzając ze sobą jony złota, które rozpędzono prawie do prędkości światła. To, co powstało to w żargonie naukowców QGP, czyli Plazma z Kwarków i Gluonów – coś, co miało wypełniać kosmos przez parę mikrosekund zaraz po Wielkim Wybuchu, jakieś 13,7 miliarda lat temu.

Uff…aż się robi gorąco od tego wszystkiego. W Wielkim Zderzaczu pod Genewą ma być przeprowadzona drugą część tego eksperymentu, ale najpierw Szwajcarzy muszą sami podgrzać sobie trochę sera na fondue. Miejmy nadzieję, że nad zwykłym palnikiem..

podobne treści