news

Nowe, niezwykle szczelne opakowania do żywności

Innowacyjne tworzywo do przechowywania żywności sprawi, że cola będzie
miała więcej bąbelków, a czipsy będą dłużej chrupkie i nie stracą ani
miligrama aromatycznego benzoesanu sodu. Materiał składa się z
cieniusieńkiej warstwy gliny zmieszanej z polimerami. Twórca mówi, że pod mikroskopem mikrofilm wygląda jak cegiełki połączone zaprawą.

Odkrywca nanocegiełek, Jaime Grunlan, nazywa swój wynalazek najszczelniejszym elastycznym tworzywem znanym w przemyśle spożywczym. Materiał zabezpiecza żywność przed utlenianiem 100 razy lepiej niż powłoki z krzemionki i folia metalowa. Co więcej, nie posiada minusów materiałów z domieszkami metalu (nie widać przez nie żywności i nie nadają się do mikrofalówek).

Nowy materiał ma grubość 100 nanometrów. Będzie nakładany na używane już tworzywa plastikowe, by je wzmocnić i zapobiec utlenianiu. Podstawowym budulcem nanocegiełek (70 procent) jest montmorillonit, czyli uwodniony krzemian glinu, magnezu i sodu. Ten minerał znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle i jest dostępny w wielu miejscach, także w Polsce. Wytworzona z niego powłoka jest przezroczysta, co pozwoli klientom podejrzenie dania. Jak wiadomo, to wzmaga apatyt i podkręca sprzedaż.

Wynalazek posłuży także do okrywania elementów elektronicznych, opon i piłek do gry! Jego szczelność sprawi, że nie trzeba ich będzie tak często pompować.

Nanocegiełki zaprezentowano w ubiegłym tygodniu na spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Chemików. [Popular Science, American Chemical Society, zdjecie: lyzadanger/Flicker]

podobne treści