news

Maszyna z mocą przerobową 1500 kurczaków na godzinę

Nowa generacja maszyn firmy Mayekawa do oddzielania mięsa od kości
poradzi sobie z martwym kurczakiem w 2,5 sekundy. Do tego, w
przeciwieństwie do najzręczniejszych rzeźników, nigdy się nie męczy. Nic dziwnego, że jest warta aż 560 tysięcy dolarów.

System korzysta z kamer, które analizują kształt każdego kolejnego kurczaka. Obraz jest wykorzystywany do kierowania ostrzami jak najbardziej precyzyjnie, by porcja drobiu została błyskawicznie rozdzielona na mięso i kości. Od kształtu okazu kurczaka zależy siła i głębokość cięcia ostrzy. Oddzielone mięso jest potem rozłączane ze szkieletem jednym, sprawnym ruchem. Ostatni etap procesu to wydobywanie resztek białego mięsa ze szkieletu.

A wygląda to tak:

Podczas gdy mistrz Martin Yan potrzebuje „aż” 18 sekund:

[Mayekawa, DigInfo, CrunchGear]


podobne treści


  • Anonim

    kurzy holokaust, zautomatyzowana masakra japońską piłą ceramiczną, kolejny powód do dumy dla gatunku Człowiek „Myślący”, fuck yeah!

  • camled

    Kurzy holokaust albo my!
    Wyżywić 7 miliardów zautomatyzowanych maszyn do konsmpcjii! FU yeah! – niezłe wyzwanie