news

Ile będzie kosztował hamburger z mięsa wyhodowanego w laboratorium?

Pisaliśmy już o tkankach zwierzęcych wytwarzanych w sztucznych
warunkach
. Mięso z laboratorium miałoby być żywnością przyszłości, ale
na razie wszystko wskazuje na to, że będzie nie tylko mało apetyczne, ale i piekielnie drogie.

W rozmowie z dziennikarzem agencji Reuters, holenderski specjalista w dziedzinie biologii naczyniowej Mark Post powiedział, że powinien już w przyszłym roku móc zaprezentować pierwszy kotlet z próbówki. Niestety, danie nie będzie najtańsze.

Post, który pracuje na Uniwersytecie w Maastricht, szacuje koszt wyprodukowania hamburgera z in vitro na ćwierć miliona euro! Wynika to głównie z tego, że proces jest czasochłonny i wymaga zatrudnienia wysoko wykwalifikowanych (i opłacanych) laborantów.

Laboratoryjne mięso miałoby pomóc oszczędzić życie zwierząt oraz zasoby naturalne, jednak wszystko wskazuje na to, że jeszcze długo jego produkcja będzie kompletnie nieopłacalna.

Post hoduje tkanki z komórek macierzystych pobranych z pochodzących z rzeźni resztek zwierząt. Mięso wzrasta na pożywce z cukrów, lipidów, aminokwasów, minerałów i innych substancji. Na razie naukowcowi udało się wyhodować mierzące 2,5 centymetra, cienkie i przezroczyste paski tkanki. Potrzeba by ich było ok. 3 tysiące, by stworzyć kotlet. Do tego nie wyglądałby on zbyt apetycznie, ponieważ mięso, przez które nie przepływa krew, jest bladziutkie.

Biolog przyznaje także, że mięso „nie jest jeszcze zbyt smaczne, co nie jest bez znaczenia, więc będziemy nad tym pracować”.

Ma jeszcze trochę czasu. Pierwszy hamburger ma zostać zaprezentowany w sierpniu-wrześniu 2012 roku. [Reuters, Gizmag]

podobne treści

  • Mnich3453

    A kiedy będą zielone koty ze skrzydełkami.

  • gRqT

    bez sensu.

    za to czekamy na kotlety z grzadki. to bylo by cos. hodowla z tkanek roslinnych tkanek zwierzęcych.