designkuchniaWiadomości promowane

Hodowla ziół ukryta w kuchennej wyspie

„Dodaj gałązkę świeżego rozmarynu/garść świeżej bazylii/szczyptę posiekanego oregano” – taka wstawka w przepisie oznacza, że jeśli nie mamy pod ręką doniczki ze świeżymi ziołami, danie wyjdzie dobre, ale nie tak dobre, jak mogłoby wyjść. Tylko jak uprawiać zioła na parapecie kuchni w bloku? Nie każdemu się udaje.

Alternatywą jest wyspa kuchenna zaprojektowana przez Petera Buleya. Wygląda niepozornie, ale wykonane z klonu i cedru wnętrze kryje bezglebową uprawę wykorzystującą metody hydroponiki. Jako źródło światła niezbędnego roślinom do wzrostu służy para LED-ów oraz dwie świetlówki. Buley zapewnia, że to świetna metoda na zapewnienie ziołom dobrych warunków do wzrostu. Przy tym bazylia zawsze będzie w kuchni pod ręką, wystarczy się schylić.

Co najlepsze, blat wyspy nadal można wykorzystać jako przestrzeń roboczą albo stół.

Buley wykonuje wyspy na zamówienie i na specjalne zapytanie podaje cenę.

Hydroponics Island Lets You Secretly Grow All Kinds of Herbs In Your Kitchen

[Analog Modern, Core77]


podobne treści