ciekawostkinaukanews

Całkowicie bezmięsne mięso naprawdę smakuje jak kotlet

„Najbardziej zaawansowane wegetariańskie mięso na świecie” jest ponoć wyśmienite. W ramach niemiecko-belgijskiego projektu badawczego LikeMeat udało się stworzyć substancję w stu procentach pochodzenia roślinnego, ale bardzo zbliżoną w smaku i konsystencji do mięsa.

Według wiadomości prasowej:

Wygląda jak kotlet, jest soczyste i włókniste jak kotlet, nawet podczas żucia sprawia wrażenie, że mamy do czynienia z prawdziwym kotletem – ale wszystkie składniki substytutu pozyskano z roślin.

„Mięso” powstaje w mało apetycznym procesie polegającym na wiązaniu roślinnych cząsteczek białka roślinnego podczas obróbki termicznej mieszaniny wody i owych protein. Specjalna technologia umożliwia uzyskanie włóknistej struktury przypominającą w konsystencji tkanki pochodzenia zwierzęcego.

Niestety (?), naukowcy są obecnie w stanie wytwarzać tylko 60-70 kilogramów substytutu na godzinę, więc daleko jeszcze do produkcji na masową skalę.

Chętni do skosztowania powinni zaglądać na stronę projektu, gdzie pojawiają się zapowiedzi o organizowanych degustacjach. [LikeMeat, Science Daily]


podobne treści