designnews

Zupełnie nowe naczynie kuchenne

Amatorzy makaronu wiedzą, że do przygotowania włoskiej potrawy z
dodatkami potrzeba stanowczo zbyt wielu naczyń: garnka, patelni,
durszlaka i miski lub talerzy do serwowania. Ventu nie zastąpi wszystkich tych garów, ale nieco uprości przygotowanie carbonary, ponieważ można za jego pomocą odsączyć makaron i podać danie na stół.

Innymi słowy, zwolni wielu amatorów klusek z konieczności posiadania durszlaka, który nigdy nie trafiał na listę „niezbędnego minimum” wyposażenia kuchenek w akademikach. Kiedy nie potrzebujemy już, by z jedzenia odciekała wilgoć, poruszamy mechanizmem przy rączce, który zamyka odpływ. Durszlak zamienia się w miskę, a my mamy o jedno naczynie mniej do zmywania.

Dzięki wrzątkowi przelanemu na początku, potrawa leżąca w ciepłej misce dłużej zachowa temperaturę. Trzeba tylko pamiętać, by umyć Ventu od spodu przed postawieniem jedzonka na stole.

Projekt Ventu pojawił się na poświęconej designowi stronie Quirky. Naczynie wykonane ze stali nierdzewnej można zamówić za 50 dolarów, a cena to nie jedyny haczyk. Produkcja ruszy dopiero wtedy, gdy zostanie zebrana odpowiednia liczba zamówień. [Quirky, Wired]

podobne treści

  • durszlak

    50 $ za durszlak