news

Zrób mi lody, kochanie

Na lodach znamy się od dawna. Robiliśmy je już w średniowieczu. 

W Chinach przed tysiącami lat wykorzystywano lód do chłodzenia napojów a nawet produkcji pierwszych sorbetów. Problemem było tylko przechowywanie lodu. Jednak i z tym poradziła sobie cywilizacja i to w bardzo prosty sposób. W ziemi, poniżej strefy zamarzania wykopywano jamy odpowiedniej wielkości, lub murowano dwukomorowe, kamienne  piwnice.  Zimą gromadzono tam lód obłożony np. trocinami. To miejsce zwane było lodownią. W ten sposób można było przechowywać lód nawet do następnej zimy! 

Inny rodzaj lodowni, to niewielkie budynki z kamienia lub cegły umieszczone na powierzchni ziemi. Budynek musiał być dobrze zaizolowany. Używano do tego celu  słomy, drobnego chrustu, grochowin, łusek i gliny. Lodownie bardzo często wchodziły w skład zabudowań posiadłości  dworskich i szlacheckich, także w Polsce. Prostsze obiekty tego typu, służące raczej jako chłodnie, znane były już w średniowieczu.

Lód pozyskiwano z rzek i jezior podczas mroźnych zim. Cięto go piłami ręcznymi na mniejsze bloki i przewożono zaprzęgiem konnym do lodowni. Tyle zachodu tylko po to, żeby latem wypić szklaneczkę zimnego trunku, lub zjeść chłodzący deser – jak widać, bez lodu życie nie ma sensu.

Pierwsza fabryka sztucznego lodu powstała w Cleveland w USA w połowie XIX wieku. Dziś każdy taką fabrykę ma w domu, w postaci lodówki. 

Od niedawna do zamrażania lodów wykorzystuje się ciekły azot. Tradycyjne zamrażanie trwa znacznie dłużej i nie daje tak znakomitych efektów. Niektóre składniki w powolnym procesie zamarzania tracą smak. Ciekły azot pozwala w szybki sposób zatrzymać i zamrozić smak np. whisky.

Dziś każdy może sobie zrobić lody w domu. Wystarczy dobry przepis. Na tej stronie znajdziecie fantastyczne sposoby na lody domowe. Wierzcie mi, że lody kupione w sklepie nie dorównają smakiem tym, które zrobimy sami.


podobne treści


  • wtf

    Przepraszam, ale na jakiej ja jestem stronie? Czym podyktowany tutaj jest temat o lodach?

  • Rafał Tomański

    tworzenie lodów przed wiekami to technologia na miarę smartfonów obecnie. bardzo ciekawy tekst!

  • Anonim

    no bez dwóch zdań mamy do czynienia z technologią! Tytuł git!

    moje ulubione lody domowe: słoik kremu krówkowego+szklanka kremówki. Wychodzą pyszne o smaku toffi. Przydaje się maszyna do lodów, ale można też zamrażać w zamrażarce i co ok 30 minut wyjąć w czasie mrożenia i wymieszać :) Mniam!

  • baba

    strona o podanym adresie nie istnieje – to tak a propos linka