naukanews

Zobaczcie, jak ser wygląda z bliska

Aby z mleka mógł powstać ser, ciecz musi zostać poddana skomplikowanej
odróbce. Nie brzmi to najsmakowiciej, ale żółta pycha na kanapki to skrzep powstały
z wydzieliny krowich wymion wskutek działania np. podpuszczki. A podpuszczka to enzym pozyskiwany z żołądków cielęcych.

Mikrobiolog Rachel Dutton sfotografowała w pod mikroskopem szczepy bakterii z trzech gatunków sera, które lubi najbardziej: niebieskiego pleśniowego z Jasper Hill Farm, cheddara firmy Cabot oraz kremowego sera Mt Tam z Cowgirl Creamery. Ze zdjęć wynika jednoznacznie, że gatunki różnią się nie tylko smakiem, teksturą i zapachem, ale i strukturą mikrobiologiczną. Po mikroskopem wyglądają zupełnie inaczej! Właśnie dzięki tej różnorodności możemy się rozkoszować wyborem.

Ciekawa jestem, jak wyglądałby pod mikroskopem „produkt seropodobny” za 11,99 z supermarketu. Z autopsji wiem tylko, że jest obślizgły i smakuje, jak nie wiadomo, co. [Good Food]

podobne treści

  • zsfs

    Smakuje jak plastelina