news

Ziarenka kawy ze stali nierdzewnej utrzymają temperaturę naparu

Małe, lśniące pastylki w kształcie kawy wrzucamy do świeżo
przyrządzonego napoju. Błyskotki zasysają z cieczy ciepło, więc kawę
można szybko wypić, ale potem utrzymują właściwą temperaturę dłużej.
Akurat do picia.

W kubku o grubych ściankach drobinki o nazwie Joulies trzy razy prędzej schładzają kawę do temperatury przyjaznej dla jamy ustnej, ale potem dwa razy dłużej trzymają ciepło. Jest to możliwe dzięki substancji PCM w środku ziarenek, która powyżej pewnej temperatury (im więcej powyżej 60 stopni Celsjusza, tym lepiej) zmienia stan skupienia, przechowując ciepło, które potem oddaje.

Ciągle martwi mnie, jak prawdopodobne jest zakrztuszenie się tymi maleństwami, ale to nie zaprząta głowy twórców. Zbierają na Kickstarter datki po 40 dolarów na uruchomienie produkcji. Jeśli teraz zasilicie ich projekt, w odpowiednim czasie dostaniecie pięć własnych ziarenek. [Kickstarter, Nick Cho]

podobne treści

  • ktoosiu

    „im więcej powyżej 140 stopni, tym lepiej” zapomnieliście dodać że chodzi o skale Celsjusza :)

  • Samuel Bundy

    a właśnie że się mylisz, bo to Amerykańce, więc chodzi o skalę Farenhaita. P.S. Przydało by się napisać F albo przekonwertować na Celcjusza, bo 140 stopni Celcjusza to kawa raczej nie osiągnie, chyba że w stanie gazowym ;p

  • ktoosiu

    O.o coś mi się pomyliło, chodziło mi oczywiście o skalę Farenhaita:P