design

Zbiornik na wodę zamieniony na przestrzeń mieszkalną

Na jednym z nowojorskich dachów pojawił się nietypowy grzybek o nazwie Tank House. Dodatek, który od biedy można nazwać „przybudówką”, stanowi dodatkową przestrzeń dla mieszkańców wyremontowanego mieszkania poniżej.

Pomieszczenie na dachu powstało z całkowicie przerobionego zbiornika na wodę niegdyś wykorzystywanego przez straż pożarną. Projekt biura architektonicznego Briana Messany stanowi część serii przeróbek mających tchnąć nowe życie w relikty industrialnej przeszłości miasta – relikty, które niektórzy najchętniej wdzieliby na złomowisku.

Ze względu na kształt zbiornika na wodę, w środku pojawiły się oczywiście kręte schody oraz wielkie okna, dzięki którym można podziwiać panoramę metropolii. W sklepieniu Tank House także umieszczono okno, by do środka wpadało jak najwięcej światła dziennego.

Wnętrza mieszkania, które jest połączone z tym „domkiem na drzewie” zostały gruntownie przerobione. Urządzono je w jasnych barwach, a podłogi wyłożono drewnem. Jest piękne, ale gdy właścicielom się znudzi, zawsze mogą uciec na górę! [Inhabitat, zdjęcia: Elizabeth Felicella/Messana O'Rorke]


podobne treści