news

Wypilibyście wino dojrzewające z meteorytem sprzed 4,5 miliarda lat?

Jeśli do tej pory piliście kiedykolwiek „kosmiczne wino”, to nie było to prawdziwe. Dopiero Cabernet Sauvignon produkowany przez Iana Hutchinsona w chilijskiej Dolinie Cachapoal zasługuje na tę nazwę.

Trunek starzeje się z kawałkiem meteorytu pochodzącym z pasu asteroid między Marsem i Jowiszem. 8-centymetrowy odłamek pochodzący z meteorytu, który spadł na Ziemię około 6 tysięcy lat, temu spoczywa w beczce z winem przez rok.

Jak taki dodatek wpływa na doznania z degustacji wina? Hutchinson twierdzi, że skała nadaje alkoholowi „żywszego” posmaku. Przydałby się bardziej szczegółowy opis kosmicznych rozkoszy podniebienia, ale widocznie trudno je ubrać w słowa.

Cabernet Sauvignon z Chile zazwyczaj zasługuje na moją uwagę, a kolejna wymówka, by go skosztować, to świetna wiadomość. Niestety, aktualnie degustacji Meteorito można dokonać tylko na terenie winnicy Hutchinsona. Zaś kiedy wino znajdzie się w butelkach, na pewno wyląduje na górnej półce. [Discovery News, Foodbeast, IncredibleThings, CentroAstronomico]

podobne treści