design

Wyjątkowo piękna stacja kontroli ciężarówek

Norweski punkt ważenia pojazdów ciężarowych przeczy przekonaniu, że tego rodzaju instytucja musi się mieścić w paskudnym klocku z blachy. Stacja Gullesfjord jest położona na północy Półwyspu Skandynawskiego i została perfekcyjnie wkomponowana w otaczający krajobraz.

Gullesfjord leży w kluczowym dla transportu miejscu, przy autostradzie łączącej ląd z archipelagiem Vesterålen. Mieści się jednak też na skraju dziewiczego parku narodowego, więc architekci z JVA – Vigsnaes AS Architects MNAL musieli zaprojektować budynek funkcjonalny i nie szpecący krajobrazu. Dlatego w lecie dach porasta trawa, zaś zimą leży tam śnieg. Stacja widoczna jest tylko z jednej strony, z pozostałych wkomponowuje się w otoczenie.

Ukończona w ubiegłym roku stacja ma 308 metrów kwadratowych powierzchni i jest przeznaczona dla 3-4 pracowników obsługi i kontroli pojazdów. Oczekuje się, że ruch na trasie znacznie się nasili, więc oprócz stacji ma w okolicy powstać stacja paliw, terminal dla autobusów i sklep z kawiarnią.

[JVA.no, ArchDaily]


podobne treści