naukanews

Wkrótce zabraknie czekolady

Smakujcie batoniki, lody czekoladowe, torciki i pralinki, póki was na
nie stać. Za 20 lat wyroby zawierające ziarno kakaowca mogą być równie
drogie, co kawior.

Stowarzyszenie Badań nad Kakao (istnieje!) informuje, że spożywamy więcej kakao niż produkujemy, co może się skończyć tylko w jeden sposób – wkrótce będzie to towar deficytowy. Podaż kakao spada. Uprawiający kakaowce rolnicy z Afryki zachodniej, którzy zarabiają nie więcej niż 3 złote dziennie, wybierają inne rośliny, łatwiejsze w uprawie i bardziej dochodowe. Większość kakao pochodzi z niewielkich farm, których właściciele muszą czekać aż 5 lat na zbiory na nowym polu.

Jak często kupowalibyście batona za 50 złotych? John Mason z Nature Conservation Research Council powiedział: „Za 20 lat czekolada będzie jak kawior. Stanie się tak rzadka i droga, że przeciętny człowiek nie będzie mógł sobie na nią pozwolić.”

W przyszłości bez czekolady jaśnieje jeden promyk nadziei. Amerykańscy producenci słodyczy, Hershey i Mars, stworzyli mapę genomu kakaowca, więc mogą się pojawić bardziej odporne odmiany.

Bardzo pomogłoby też poprawienie warunków pracy i wynagrodzeń afrykańskich rolników. Wtedy tabliczka kosztowałaby dwa-trzy razy więcej, ale byłaby powszechnie dostępna. [Independent, PopSci]


podobne treści


  • cycu

    cholera, ja wdupczam ile mogę ;)

  • balbiniush

    Jeżeli spożywamy mniej niż produkujemy to wszystko ok :)

  • KuglarzSnow

    zarabiają nie więcej niż 3 złote dziennie
    - to tak jak 3/4 ludzi po studiach w Polsce TAKA JEST PRAWDA !

  • maniek2216

    tu chodzi o prawdziwa czekolade a nie jakies gowno z marketu czy kupione w sklepie wiec po co taka panika

  • eube

    mnie wystarczy pierścień Atlantów za wszystko bo jest uniwersalny