fotozdrowie

Smakowita żywność mniej apetyczna w powiększeniu

Mawia się, że „jemy oczami” i wiadomo, że estetycznie podane danie szybciej znika z talerzy. Zupełnie przeciwny skutek przynosi przyjrzenie się potrawom oglądanym pod mikroskopem elektronowym. Tymczasem zdjęcia przestawiające olbrzymie powiększenie jedzenia ma pobudzać ciekawość, a przez to i apetyt.

Fotograf Caren Alpert postanowiła zrobić i opublikować takie zdjęcia, ponieważ chce, by Amerykanie, czyli jej rodacy, przyjrzeli się wreszcie temu, co mają na talerzu. Artystka uważa, że jej naród wpadł w pułapkę przygotowaną przez producentów żywności gotowej do spożycia. Zamiast całych kawałków mięsa, warzyw i samodzielnie dobieranych przypraw, Amerykanie dostają same porcjowane filety, obrane ziemniaki i dania, które wystarczy podgrzać. Wielu z nich nie pamięta już, jak składniki ich diety wyglądają przed tym, gdy trafią na talerz.

Pozostaje więc przyjrzeć się pożywieniu z bliska, a najlepiej – z bardzo bliska.

Zdjęcie powyżej przestawia ciastka Pop Tart, popularne w USA gotowe do zjedzenia tosty z nadzieniem.

A co kryje się na kolejnych fotografiach? Spróbujcie zgadnąć:*

Would You Eat This Gross Stuff? 

Would You Eat This Gross Stuff?

Would You Eat This Gross Stuff?

Would You Eat This Gross Stuff?

Would You Eat This Gross Stuff?

Would You Eat This Gross Stuff?

Would You Eat This Gross Stuff?

Zdjęcie przestawiają kolejno: 1 – żelka z lukrecją, 2 – selera, 3 – wiórek kokosowy, 4 – ciasteczko z wróżbą z azjatyckiej restauracji, 5 – smażoną cebulę, 6 – rzodkiewkę, 7 – anyż. [Caren Alpert]


podobne treści