zdrowie

Ser zapobiega cukrzycy, raczmy się nim dla zdrowia

Uwielbiamy takie wiadomości! Do wina, kawy i gorzkiej czekolady, czyli „używek”, które okazały się dobre dla zdrowia, dołączyły sery.  Zaleca się spożywanie ich w ograniczonych ilościach, ponieważ zawierają dużo tłuszczu. Jednak nowe wyniki badań podpowiadają, że całkowita rezygnacja z podpuszczkowych przysmaków jest niekorzystna dla zdrowia. O 12 procent podwyższa ryzyko zapadnięcia na cukrzycę typu 2 (insulinoniezależną).

Opublikowana w American Journal of Clinical Nutrition analiza badała właśnie skład diety i jego wpływ na schorzenia związane z funkcjonowaniem trzustki. 12-procentowa różnica w zachorowaniach na cukrzycę między amatorami serów i resztą badanych zaskoczyła samych naukowców. Do tego stopnia, że nie są pewni, jak ją wyjaśnić.

Dieta obfita w tłuszcze nasycone sprzyja nadwadze i otyłości, a one prowadza do cukrzycy. A jednak coś w składzie sera przyczynia się także do zapobiegania chorobie.

Nie chodzi po prostu o spożywanie nabiału, ponieważ zwolennicy mleka nie cieszą się mniejszą zachorowalnością na cukrzycę. Dobroczynne działanie mają tylko sery i jogurty, nabiał poddany fermentacji. Odpowiedź musi więc mieć związek ze zmianami, jakim poddawane jest mleko w procesie fermentacji. Być może odpowiedzialne za nią bakterie lub składniki chemiczne stanowią tarczę ochronną dla układu trawiennego i odpornościowego?

Tak czy inaczej, od czasu do czasu pizzę cztery sery możemy zamawiać z czystym sumieniem. Dla zdrowia wszystko! Czy aby na pewno?

Dietetycy zalecają okiełznanie entuzjazmu. Iain Frame odpowiedzialny za badania w brytyjskiej fundacji Diabetes UK ostrzega, że smakosze sera powinni poczekać na wyniki kolejnych badań:

Uproszczenia typu ‚to można jeść, tego nie można’ są niewskazane. Zalecamy przestrzeganie zdrowej, zrównoważonej diety, w której nie brakuje owoców i warzyw, a zawartość soli i tłuszczów jest niewielka. Cytowane badanie nie daje powodów do zmiany ilości spożywanego codziennie nabiału w celu uniknięcia zachorowania na cukrzycę.

[American Journal of Clinical Nutrition, Telegraph, zdjęcie: cwbuecheler na licencji Creative Commons]


podobne treści