news

Schron firmy Kraft przeznaczony na ser ma 37 tysięcy metrów kwadratowych

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jak wygląda mysi raj, teraz już wiecie. Bunkier giganta spożywczego Kraft mieści się w 70-letniej kopalni wapienia. To bardzo tanie rozwiązanie, ponieważ na odpowiedniej głębokości utrzymanie temperatury idealnej do przechowywania sera jest tańsze niż utrzymanie chłodni. Jednak potężny system chłodzenia jest niezbędny, aby pojemniki z serem leżakowały w temperaturze właśnie 2 stopni Celsjusza.

Jak podaje Wired, każdy związany z serem produkt Kraft, jaki trafia do amerykańskich supermarketów, choć chwilę przebywał w tym miejscu. Ser przechowany jest w 300-kilogramowych pojemnikach, a potem zamienia się w ser w plasterkach, serek topiony, serek do smarowania, mrożone potrawy z serem, mrożonki z serem i inne pysznoty. [Wired, zdjęcie: Christoph Morlinghaus]


podobne treści