naukanews

Rzodkiewka przetrwała w próżni pół godziny a ty?

Naukowcy NASA nudzili się przy obiedzie i postanowili sprawdzić, ile
wytrzymają w próżni różne warzywa. Najwytrwalsza okazała się rzodkiewka.
Jeszcze potem urosła i była smaczna!

Próżnia już po kilkunastu sekundach staje się dla ludzkiego ciała zabójcza. Dla rzodkiewki, sałaty i pszenicy okazała się prawie obojętna. Po 30 minutach spędzonych w próżni warzywa przyjęły się na nowo na pożywce, zaczęły znów rosnąć i zebrane po tygodniu były całkiem smaczne. Ważyły dokładnie tyle samo co „grupa kontrolna”, czyli egzemplarze warzyw, których nie torturowano w próżni.

Dla naukowców to świetna wiadomość! Oznacza, że jedzenie dla astronautów przechowywane w warunkach niskiego ciśnienia (dajmy na to, na Marsie) będzie długo nadawało się do spożycia.

Fred Davies z Uniwersytetu Texas A&M powiedział, że rośliny są „bardzo elastyczne i odporne”. A po tym wszystkim nadają się do spożycia. [New Scientist]


podobne treści