designnews

Odtąd zawsze będziesz pić wino w idealnej temperaturze

Do uwag na temat „idealnej temperatury dla tego rodzaju wina” podchodziłeś z lekceważeniem, dopóki wcześniej przeciętny trunek okazał się wyśmienity po – przypadkowym zresztą – krótkim pobycie w lodówce? Tak, temperatura to jeden z najistotniejszych elementów rytuału serwowania wina. Tylko w lodówce jest zazwyczaj zbyt chłodno, a poza nią wino zbyt prędko robi się ciepłe.

Sowine Winebar firmy Eurocave za 399 dolarów uszczupli kieszeń i zajmie trochę miejsca, ale zapewni idealną temperaturę alkoholu. Mieści dwie butelki, z których każda może być schładzana w innym stopniu, według programów dla wina białego i czerwonego. Urządzenie pomaga też w przechowywaniu otwartych już butelek do 10 dni. Próżnia w środku barku chroni wino przed wchłonięciem zapachów z powietrza i utratą aromatu.

Że drogo? Cóż, to gadżet dla tych, których stać na drogie wino, a ono wymaga dalszych inwestycji. [EuroCave]

podobne treści