ciekawostkikuchnianauka

Części z nas kawa przeszkadza w wydajnej pracy

Zastrzyk kofeiny w odpowiedniej dawce bardzo pomaga w zabraniu się do pracy i skupieniu na zadaniu. Jednak naukowcy z University of British Columbia uważają, że nie wszyscy powinni się regularnie raczyć małą czarną.

Przeprowadzone przez nich badanie wskazuje na to, że jednostkom bardzo ambitnym kawa raczej przeszkadza, a nie pomaga. Innymi słowy, gdy motywacja wewnętrzna jest silna, korzystanie z lekkich „dopalaczy” jest niewskazane.

Jak czytamy w Nature Neuropsychopharmacology, osoby gotowe do skupienia się na zadaniu i chętne do włożenia w pracę wiele wysiłku nie powinny spożywać kofeiny ani zażywać innych substancji kojarzonych z dodawaniem energii. U nich może to skutkować obniżeniem się motywacji, przez co spadnie także efektywność ich pracy.

Badanie prowadzono na szczurach, które na podstawie obserwacji podzielono na „pracusie” i „obiboki”. Okazało się, że tym pierwszym stymulanty głównie przeszkadzają.

Jeden z badaczy Jay Hosking powiedział Medical Express:

Od rana miliony ludzi sięgają po substancje stymulujące, by przebudzić się na dobre, utrzymać trzeźwość umysłu i podnieść wydajność pracy – od kierowców ciężarówek po uczniów zakuwających przed sesją. Wyniki naszych badań wskazują na to, że substancje aktywizujące mogą mieć negatywny wpływ na jednostki pracowite z natury. Chodzi o ludzi, którzy z chęcią zabierają się za trudniejsze zadania, z którymi wiążą się także większe nagrody.

Przed nawykowym sięgnięciem po filiżankę kawy, warto się więc spytać: „Czy naprawdę tego potrzebuję?” Jeśli i bez kawy czujemy się pełni energii, lepiej poprosić o napar bezkofeinowy. Zaś w te gorsze dni jak najbardziej powinniśmy zamawiać prawdziwe espresso. [Nature Neuropsychopharmacology, Medical Express, zdjęcie: Phil Monger]


podobne treści