news

Naucz się otwierać szampana przy pomocy szabli

Istnieje wiele sposobów otwierania butelki szampana: ciche uchylenie korka, wystrzelenie go prosto w oko osoby stojącej na przeciwko nas oraz najbardziej stylowy, żeby nie powiedzieć, szlachecki – szablą lub porządnym nożem kuchennym. Z oczywistych powodów polecam wam to pierwsze narzędzie.

1. Wybierz narzędzie którym będziesz chciał się pozbyć korka (wraz z kawałkiem szklanej szyjki butelki). Solidny nóż kuchenny lub karabela nadają się do tego wręcz idealnie. Miej pod ręką również kieliszki, w które nalejesz wypływający płyn i jakiś ręcznik.

2. Upewnij się, że butelka szampana jest odpowiednio schłodzona (ma nie więcej niż 15 stopni Celsjusza). Usuń z niej wszelkie etykiety i folie.

3. Chwyć butelkę jak należy, to znaczy od spodu i trzymaj ją pod kątem 30-45 stopni do góry.

4. Namierz jeden z pionowych „szwów” butelki i ustaw ją tak, aby był on skierowany prosto do góry, to znaczy na Ciebie – w ten sposób szkło najlepiej „obejdzie” po uderzeniu w nie.

5. Zostało samo cięcie. Nóż (lub szablę) trzymaj pewnie w ręku, równolegle do butelki. Przy uderzeniu wykonaj pewny, szybki ruch i uderz tępą (!) stroną swojego „otwieracza”.

6. Nieważne czy udało ci się otworzyć w ten sposób butelkę, czy też spektakularnie rozbiłeś ją na kawałki – twoi znajomi i tak będą pod sporym wrażeniem twojego wyczynu.

Chyba tylko Amerykanie są w stanie pić szampana z kubków. Co kraj, to obyczaj.


podobne treści


  • onwawa

    A Ci co połkną szkło, mile spędzą wieczór w szpitalu…

  • kierowca.bcde

    @onwawa. Szkło jest na tyle ciężkie, że trzeba byłoby chlać tego szampana w taki sposób, jak Polacy piją wódkę z małych kieliszków, żeby sobie tym krzywdę zrobić. Poza tym szkło butelki szampana jest tak grube, że raczej nie ma szans, żeby rozleciało się na takie kawałeczki, które mogłyby zostać niezauważone przez osobę pijącą (nawet z kubka).