naukastyl życia

Naprawdę warto wąchać to zioło

Nie namawiamy do czynów karalnych! Okazuje się, że pewne popularne w kuchni zioło ma dobroczynne działanie  na sprawność naszych mózgów. Do tego wystarczy je wąchać, choć delektowanie się potrawami z jego dodatkiem też jest wskazane.

Chodzi o rozmaryn, znany raczej jako dodatek do pieczonych mięs i ziemniaków oraz pikantnych ciasteczek. Kosmetolodzy wiedzą, że działa on kojąco na skórę i pomaga w walce z łupieżem. Tymczasem naukowcy z brytyjskiego University of Northumbria odkryli, że składniki odpowiedzialne za charakterystyczny zapach rozmarynu potęgują moce umysłowe. Wdychanie ich poprawia prędkość i dokładność myślenia.

Jak czytamy w Therapeutic Advances in Psychopharmacology, badanie polegało na poproszeniu grupy osób o rozwiązywanie zadań matematycznych przed i po wdychaniu olejku rozmarynowego. Po wykonaniu obliczeń badanym pobrano krew. Ci, którzy osiągnęli najlepsze wyniki, mieli w organizmie największe stężenie głównego składnika olejku, czyli eukaliptolu.

Pozostaje spytać, czy zioło można przedawkować? Dr. Christy C. Tangney powiedziała serwisowi WebMD: „Rozmaryn jest stosowany jako przyprawa od pokoleń, więc nie ma żadnych powodów, by przypuszczać, że może być szkodliwy; przynajmniej w krótkim okresie”. Smacznego! [Therapeutic Advances in Psychopharmacology, WebMD, zdjęcie: ndrwfgg]


podobne treści


  • TehGladiator

     Można wąchać i jeść to pewnie palić też można. Jacyś chętni na 3 i najważniejsza „faze” badań?

  • Kamil 31lo lodz

    Eukaliptol wykazuje właściwości antyseptyczne i podrażnia błony śluzowe. Zalecam ostrożność. Można nim leczyć opryszczki.