designgadżetyvideo

Mrożona piana schłodzi japońskie piwo

Czasem pomysły Japończyków sprawiają, że wznosimy brwi ze zdziwieniem. Tym razem ich sposób na schłodzenie piwa koniecznie należy wziąć pod rozwagę.

Firma Kirin prezentuje dystrybutory mrożonej piany do piwa Ichiban Shibori. Chłodzi ona napój aż pół godziny, nie zmieniając smaku i nie rozcieńczając piwa.

Lądując w kuflu, piana ma temperaturę minus 5 stopni Celsjusza. Warstwa piany działa jak czapeczka, spowalniająca ocieplanie się napoju przez izolowanie go od cieplejszego powietrza.

Dystrybutory pojawią się najpierw w Tokio, potem w restauracjach w innych miejscowościach w Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni zapowiada się wspaniałe lato! Potem mrożona piana zadebiutuje w innych krajach azjatyckich. Jeśli odniesie sukces, być może będą się nią mogli cieszyć także piwosze na innych kontynentach.

Chętnie zobaczylibyście podobne urządzenie w polskich pubach? Ciągle zastanawiam się, czy to przyjemne uczucie, gdy zmrożona piana dotyka ust. [Beer Street Journal, PSFK]


podobne treści