news

Marzenie baristy

Ekspres Strada od La Marzocco daje nowe możliwości specjalistom od przygotowywania
kawy. Mogą manipulować ciśnieniem podczas parzenia espresso, co zapewnia
ponoć wspaniałe doznania. Nie tylko kawoszom, także baristom.

Dla osób przyzwyczajonych do picia zalewanej neski parametry profesjonalnego ekspresu to czarna magia. W głębi duszy podejrzewamy, że są jakieś różnice między „dobrą” i tylko „niezłą” kawą, ale ich wychwycenie wymaga wprawy. Jednak dla przygotowujących czarny napar, praca to nieomal ceremonia, w której najważniejsze są: jakość i stopień zmielenia ziarna, jakość i temperatura wody oraz ciśnienie, z jakim woda przepływa przez sitko. Ważna jest też długość parzenia, nawet laik rozpozna lurę.

Kontrolowanie ciśnienia podczas parzenia kawy to nowy trend w branży. Wariacji dostępnych w ekspresie Strada jest sporo.

La Marzocco Strada Is Your Barista's New Wet Dream MachineMożemy na przykład zacząć od niewielkiego ciśnienia, potem je zwiększyć, następnie znów zmniejszyć. Albo tylko podkręcić moc pod koniec parzenia. Fanatyk kawy zapewne spędzi trochę czasu na poszukiwaniu idealnej kombinacji, a potem będzie się jej trzymał. Oprócz wizyt znajomych, przed którymi będzie prezentował wszystkie, różne możliwości sprzętu.

Swoją drogą, czas na kawę. [Matt Buchanan/giz, La Marzocco]


podobne treści