wynalazki

Łyżka do nakładania lodów ze zmrożonego pojemnika

Są dwie wiadomości na lato, dobra i zła. Dobra jest taka, że istnieje przewodząca ciepło łyżka, dzięki której łatwo będzie uzyskać kulki lodów nawet z pojemniczka dopiero co wyjętego zamrażalnika. Zła jest taka, że łyżkę trzeba zamawiać w Japonii.

Japoński projektant Naoki Terada postanowił ulżyć tym, którzy nie mogą znieść czekania, aż mleczny deser stanie się bardziej miękki, ale nie potrafią też formować kulek z twardych lodów. Stworzył łyżkę przewodzącą ciepło z dłoni smakosza. Nazwał ją 15,0%, nawiązując do zapisu w japońskim prawie, który stanowi, że zawartość nabiału w lodach powinna wynosić co najmniej 15 procent.

Aluminiowa łyżka została także wyposażona w szeroki uchwyt ułatwiający trzymanie sztućca podczas nakładania.

15,0% występuje w trzech wersjach do trzech… smaków lodów. „Waniliowa” ma konwencjonalne, owalne zakończenie, „czekoladowa” jest zbliżona kształtem do kwadratu, co ułatwia wydobywanie lodów z zakamarków pojemników. „Truskawkowa” 15,0% kończy się ząbkami przypominającymi widelec i jest polecana do sorbetów.

Cena łyżki wynosi 3150 jenów, czyli 125 złotych. [Lemnos, Inventor Spot]


podobne treści