newssztuka

Las ukryty w centrum miasta

Na placu Oosterdokskade w Amsterdamie grupa DUS Architects postawiła instalację o nazwie Unlimited Urban Woods. Z zewnątrz wygląda ona jak biały sześcian o powierzchni kilku metrów kwadratowych, za to po wejściu do niego oczom zwiedzających ukazuje się ogromny las.

Dzięki kombinacji odpowiednio ustawionych luster, DUS stworzyło na niewielkiej powierzchni iluzoryczny las pełen zieleni. Aby osiągnąć ten efekt, potrzebowali jednego jedynie pełnowymiarowego drzewa. Współautor instalacji, Hedwig Heinsman, powiedział, że udało im się stworzyć miejsce, w którym każdy miłośnik przyrody znajdzie chwilę wytchnienia w betonowym centrum miasta. Jedynie od siebie nie da się w nim uciec – każde lustro, oprócz samego drzewa, odbije również naszą podobiznę.

A Forest In a Box

Oznacza to, że nigdy nie będzie można odpocząć kompletnie samemu w środku tych Nieskończonych Lasów Miasta. Ma to swój plus – nie można będzie się w nich zgubić, ani spotkać głodnego rysia. [Kyle VanHemert/giz, WebEcoist, Frame Mag]


podobne treści