designnews

Kuchnia w 2040 roku

Lodówka, na której obejrzymy film ze wskazówkami Nigelli, jak ugotować
gulasz; krany z funkcją multitouch; pilot do kuchenki elektrycznej – to jeszcze nie wszystko. Ikea zaprojektowała kuchnię przyszłości „SKARP” na podstawie 2 tysięcy kwestionariuszy. Respondenci mieli opisać, jak wyobrażają sobie kuchnię za 30 lat.

Oto ich pomysły (numery odpowiadają elementom obrazka):

1.) Jedzenie rośnie na półkach bez użycia gleby.
2.) Trójwymiarowa drukarka do tworzenia potraw.
3.) Lodówka z interaktywnym ekranem.
4.) Kran z funkcją multitouch.
5.) Blaty, które czyszczą się same.
6.) Urządzenie do pomiaru wartości odżywczych potrawy.
7.) Zdalnie sterowana kuchenka.
8.) Ruchome szafki.
9.) Szafki o regulowanej wysokości.
10.) Miernik energii.
11.) Jedzenie modyfikowane genetycznie.
12.) Wysuwane deski do krojenia.

Obecnie dysponujemy technologią potrzebną do stworzenia wszystkich tych „futurystycznych” elementów. Czy się przyjmą? Najlepsze sposoby przygotowania jedzenia to te najprostsze… [Kat Hannaford/giz]


podobne treści