naukastyl życia

Jedzenie pizzy trzy razy dziennie jest zdrowe

Pizza uważana jest za jeden z rodzajów śmieciowego jedzenia głównie dlatego, że większość tego rodzaju dań sprzedawanych w sieciówkach powstaje z marnej jakości składników. Jednak nawet jeśli sami zadbamy, by nasza pizza zawierała mało tłuszczu i świeże dodatki, chyba i tak nie sposób byłoby ją pałaszować trzy razy dziennie?

A jednak! Mike Lean ze szkockiego Uniwersytetu w Glasgow opracował przepis na pizzę, która zawiera 30 procent dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze u dorosłego człowieka. Porcja zawiera jedną trzecią kalorii, tłuszczu, białka, węglowodanów, witamin i mikroelementów, jakie powinien spożywać przeciętny konsument. Przyczynkiem do opracowania Leana była właśnie niska jakość odżywcza większości dostępnych gotowych pizz.

Czy to oznacza, że zdrowa pizza jest niesmaczna? Cóż, jest nieco inna, a sekret tkwi w szczegółach. Sól kuchenną zastąpiono wodorostami, które mają mniej sodu, za to zawierają jod i witaminę  B12 i inne cenne składniki, ale nie pogarszają smaku potrawy. Do sosu pomidorowego dodano czerwoną paprykę, która jest bogata w witaminę C, itd. Kompozycji dodatków jest już zresztą kilka.

Stu testerów sprawiło już smak zdrowej pizzy. Orzekli, że jest lepsza od przeciętnej mrożonej pizzy z supermarketu.

Lean zapewnił w wypowiedzi dla Radia 4 BBC, że przy takiej kompozycji składników pizzę można konsumować trzy razy dziennie codziennie, czyli na śniadanie, obiad i kolację, bez uszczerbku dla zdrowia.

Nietypową, acz zdrową, dietę, będą jeszcze w tym roku mogli wypróbować Brytyjczycy, ponieważ zdrowe pizza pojawią się w sprzedaży jeszcze w tym roku. Najpierw dostępne będą dwie wersje: pożywna Margarita oraz pizza z dziczyzną. Wkrótce oferta zostanie poszerzona o kolejne smaki.

Ale żeby trzy razy porcje dziennie? To chyba najlepszy pomysł, by na dłuższy czas zohydzić sobie pizzę, zdrową i wszystkie inne. [BBC, Eat Balanced]


podobne treści