newstutoriale

Jak podrasować ramen?

Zacznijmy od tego, czy wiecie, co to jest ramen? Jest to japońskie danie, które w skrócie można opisać jako rosół z kluskami i innymi dodatkami. Powtarzam, to duży skrót myślowy. Podaje się je w dużej misce, składniki pływające w środku wyławia się pałeczkami, dostaje się tez specjalną łyżkę do wypijania zupy. Ramen pochodzi tak naprawdę z Chin, ale w Japonii przyjął się błyskawicznie. Można powiedzieć, że przyjął się instant, jak zupy, którym dał początek. 

Dziś ramen można zjeść w restauracjach, barach, rameniarniach (wybaczcie mój prywatny neologizm – w Japonii jest duża specjalzacja lokali, są szaszłykarnie, sushiarnie, lokale podające gryczane kluski soba, a także takie specjalizujące się w zupach ramen). O ramenie możecie więcej poczytać sobie na Wiki, ale w tym artykule chcielibyśmy pokazać wam, że nawet do zwykłej wersji instant (za parę złotych obecnie do kupienia w większości supermarketów) można dodać trochę niezwykłości. 

Amerykańskie Gizmodo poprosiło o radę Toshio Yamamoto, autora bloga poświęconego temu daniu - i-ramen.net. Yamamoto chwali się, że miał okazję przetestować osobiście ponad 4500 rozmaitych smaków zupek instant, więc ja nawet nie będę zaczynał pisać o swoich marnych (kilkudziesięciu) wypróbowanych rodzajach! Zaufajmy specjaliście i zobaczmy, co proponuje jako dodatek do michy z kluskami. 

Souped Up: How to Make Instant Ramen into a Gourmet Meal / survival

Kapusta

Zgodnie z azjatycką filozofią mieszania się tekstur jedzenia – dobrze jest dodać trochę poszatkowanej kapusty do zupy. Ramen można spotkać w wersji z kapustą „przegryzioną” i przemacerowaną na sposób koreański, czyli z kimchi.

Souped Up: How to Make Instant Ramen into a Gourmet Meal / survival

Japońkie kiełbaski z szynki

Yamamoto jest przyzwyczajony do tego, że w sklepach może dostać japońskie paróweczki z szynki. U nas można śmiało zastąpić je Morlinkami, Berlinkami, czy jakimikolwiek innymi, smacznymi kiełbasko-paróweczkami. 

Souped Up: How to Make Instant Ramen into a Gourmet Meal / survival

Jajko

Jajko w japońskiej kuchni pojawia się dość często. Jest specjalny omlet tamago, który robi się na równie specjalnej kwadratowej patelni, są surowe jajka wbijane do ryżu na śniadanie (nie mogę się powstrzymać od wątku osobistego – nie przemogłem się, żeby zjeść tak podany ryż), jest też oyakodon czyli danie z ryżu, pseudojajecznicy i kurczaka (którego nazwa znaczy ni mniej ni więcej, ale rodzic i dziecko – czyli kura i jajko w jednym). Tym razem Yamamoto radzi, żeby do ramenu wkroić plasterki jajka na twardo (i udekorować tym całą miskę), albo wbić je do garnka z wywarem i pogotować przez 2 minuty. 

Souped Up: How to Make Instant Ramen into a Gourmet Meal / survival

Kukurydza

Z książki „Dylemat wszystkożercy” Michaela Pollana możecie pamiętać, jak wielką rolę odgrywa w obecnym rolnictwie właśnie kukurydza. Można polemizować co do jej wszechobecności, ale jako delikatny dodatek do naszej miski z ramenem kilka ziarenek kukurydzy pasuje idealnie. Yamamoto radzi potraktować ziarenka nawet odrobiną kontaktu z patelnią przed położeniem na zupie. Jestem jak najbardziej za!

Souped Up: How to Make Instant Ramen into a Gourmet Meal / survival

Kiełki

Yamamoto pisze o kiełkach sojowych. My możemy do naszego ramenu dodać jakiekolwiek sobie życzymy. Kiełki są zdrowe, mogą mieć różne smaki (od gorzkiego po delikatnie słodki) i dodadzą całemu daniu kruchość i świeżość.

Souped Up: How to Make Instant Ramen into a Gourmet Meal / survival

Nori

Płatki wodorostów nori w japońskiej kuchni grają jedne z głównych skrzypiec. Musicie tylko pamiętać, że namoczone nori zmieniają swoją konsystencję i mogą stać się odrobinę gumowate i ciągnące. Jeżeli macie praktykę z sushi domowej roboty, na pewno znacie to uczucie, gdy nori nasiąknie wilgocią z ryżu i stawia za duży opór zębom (w skrócie, trochę trudno je wtedy pogryźć). Lepiej wrzucać je na chwilę przed podaniem i wyjadać w pierwszej kolejności. 

Souped Up: How to Make Instant Ramen into a Gourmet Meal / survival

Parmezan

Ten dodatek mi osobiście nie przyszedłby do głowy. Yamamoto poleca i według niego wyraźny smak sera dobrze pasuje do wywaru ramen. 

Souped Up: How to Make Instant Ramen into a Gourmet Meal / survival

Masło

Dla mnie – jak wyżej. Dodanie masła do ramenu na pewno doda gładkość i wpłynie na jedwabistość wywaru, ale nie jestem pewien, czy dorzucanie partii kalorii z masła jest dobrym pomysłem. 

Souped Up: How to Make Instant Ramen into a Gourmet Meal / survival

Cebulki

W języku angielskim nazywane „scallion”, po japońsku mówi się na nie „negi”, u nas można poprosić w sklepie o „dymkę”. Bardzo częsty dodatek do azjatyckich dań, te małe cebulki są pełne zapachów i smaków. 

Zdjęcia paróweczek dzięki Seattle Dream Homes (zdjęcie po lewej) i Susan Mernit (zdjęcie po prawej).


podobne treści