naukaWiadomości promowane

Holenderski naukowiec chce zaserwować pierwszego hamburgera z próbówki

Wraz ze wzrostem ilości mieszkańców naszej planety, zmniejsza się liczba obszarów, które możemy wykorzystać do produkcji jedzenia. W takiej sytuacji nie dziwi, że naukowcy poszukują sposobów na zaspokojenie naszych potrzeb w inny sposób. Jednym z nich jest dr Mark Post, który pracuje nad hamburgerami z próbówki.

Jednak w przypadku tego hamburgera to nie sama cena jest czymś wyjątkowym – wyjątkowy jest sposób w jaki powstał. Post pracuje na holenderskim Uniwersytecie w Maastricht, gdzie zajmuje się komórkami macierzystymi. Jakiś czas temu postanowił przestać zastanawiać się nad tym czy hodowanie mięsa w laboratorium jest możliwe i samemu zająć się przygotowaniem takiej potrawy. Jego wzrok padł na wołowinę, a konkretnie na komórki „karkówki” pewnej krowy, które Post cofnął do etapu komórek macierzystych. Następnie rozpoczął się długi proces hodowania z nich milionów komórek mięśni, które można zebrać i coś z nich przygotować. Post postanowił, że tym czymś będzie właśnie hamburger, którego będzie można za jakiś czas kupić w Londynie. Za, bagatela, 250 tysięcy euro. Niestety dokładna data wydarzenia nie została jeszcze ustalona, ale wstępnie wszystko ma być gotowe w ciągu kilku najbliższych tygodni.

Całkiem sporo jak za hamburgera, ale trzeba pamiętać o tym, że Post pracuje nad swoim mięsem z próbówki już od ponad roku. W tym czasie udało mu się wyhodować już ponad 20 tysięcy plasterków mięśni o wymiarach 3 centymetry na 1,5 centymetra na 0,5 milimetra. I chyba zdążył już samemu spróbować jak coś takiego smakuje, ponieważ w rozmowie z New York Timesem zapewnił dziennikarzy, że jak na mięso całkowicie pozbawione tłuszczu, smakuje „wystarczająco dobrze”.

Naukowiec ma nadzieję, że z czasem cena tego rodzaju mięsa spadnie do tego stopnia, że będzie ono mogło się upowszechnić. Ale zanim masowa produkcja mięsa z próbówki się rozpocznie, należy rozwiązać jeszcze całkiem sporo problemów technicznych. Zupełnie innym wyzwaniem jest przekonanie ludzi do tego, że mięso, które wyrosło w laboratorium jest bezpieczne i nadaje się do spożycia.

Zdjęcie: Flickr/fred_v


podobne treści