design

Nowoczesny dom przy starej linii kolejowej

Firma z Utrechtu Zecc Architecten BV podjęła się gruntownej modernizacji domu znajdującego się przy trasie kolejowej Santpoort-Noord w Holandii. Powstała nowoczesna przestrzeń mieszkalna, która idealnie pasuje do oryginalnego charakteru wnętrza i fasady. Szklane i metalowe dodatki doskonale komponują się ze starszą cegłą.

Z zewnątrz dobrze widać, gdzie zaczyna się i kończy nowa i stara część domu, ale w środku przejście wydaje się naturalne dzięki doskonale dobranej, naturalnej kolorystyce podłóg, ścian i dekoracji. Powierzchnia domu nie jest duża, lecz wnętrza wydają się bardzo przestronne dzięki temu, że przejścia miedzy pomieszczeniami pozbawiono drzwi.

Stal i cegły wcale nie sprawiają wrażenia surowych, ponieważ zostały przełamane innymi tworzywami w łagodniejszej stylistyce i w barwach ziemi. Lekkości aranżacji dopełniają przeszklone ściany i wielkie okna, wpuszczające do salonu maksimum światła dziennego.

Budynek był świetnie zachowany, więc architekci mogli skupić się na aranżacji nowoczesnych dodatków, a nie renowacji starych murów. Udało się jednak zachować równowagę między tym, co stare i tym, co nowe, a przy tym strwożyć funkcjonalny dom. [Inhabitat]


podobne treści