naukanews

Czerwone wino powstrzymuje ślepotę

Zbyt dużo wypitego wina może na krótko zepsuć ci wzrok. Ale na dłuższą metę może uratować twoje oczy. Według najnowszych badań czerwone wino może powstrzymać ślepotę dzięki zawartości składnika o nazwie resweratrol.

Jedną z głównych przyczyn utraty wzroku, w szczególności u osób starszych, jest niekontrolowany rozrost naczyń krwionośnych w gałce ocznej. Proces nazywa się angiogenezą i może też być przyczyną niektórych nowotworów, zawałów serca czy udarów mózgu. W gałce ocznej towarzyszy on często wywołującym ślepotę chrobom, jak retinopatia cukrzycowa czy starcza degeneracja plamki żółtej, które są najczęstszymi przyczynami utraty wzroku u osób w wieku powyżej 50 lat.

Rajendra Apte z Washington University postanowił zbadać czy, znany ze swych odmładzających właściwości, resweratrol może powstrzymywać te groźne procesy. Wyniki okazały się bardzo obiecujące.

W trakcie badań wywoływano silną angiogenezę w gałkach ocznych myszy. Następnie podawano im reswaratrol. Okazało się, że substancja nie tylko powstrzymywała dalszy rozrost naczyń krwionośnych, ale też powodowała zmniejszenie już rozbudowanych naczyń.

Resweratrol można znaleźć w czerwonym winie, ale też winogronach, orzeszkach ziemnych, borówkach i wielu innych roślinach. Niestety, żeby odczuć takie same efekty jego działania, jakie widoczne były u myszy, trzeba by spożyć olbrzymie ilości tych produktów.

Mimo to z pewnością warto wychylić lampkę wina. Tak na wszelki wypadek. [io9]

Zdjęcie: tobastoft


podobne treści