naukanews

Co się dzieje, gdy kropla wody styka się z rozgrzaną patelnią

Pomimo różnicy temperatur, ciecz nie wyparowuje natychmiast, tylko zaczyna tańczyć. Zjawisko Leidenfrosta znane jest od XVIII wieku, ale zarejestrowane w tempie 3 tysięcy klatek na sekundę nadal zachwyca.

Podobny eksperyment można wykonać w kuchni. Jeśli woda zetknie się z patelnią o temperaturze poniżej 100 stopni Celsjusza, rozleje się i wolno wyparuje. Powyżej tej temperatury będzie parować szybciej. Lecz jeśli rozgrzejecie naczynie do 190 stopni Celsjusza, kropelki wody przez kilka chwil nie wyparują. Zjawisko Leidenfrosta polega bowiem na tym, że wokół kropelki tworzy się niewielka otoczka z pary wodnej, która oddziela ciecz od twardej powierzchni, chroniąc przed wyparowaniem.

Aby zademonstrować ten efekt, ludzie z Modernist Cuisine przeprowadzili eksperyment z ciekłym azotem, który ma bardzo niską temperaturę wrzenia, i powierzchnią o temperaturze pokojowej. Zapowiadają podobny film nakręcony przy użyciu kropli wody. [Modernist Cuisine, PopSci]


podobne treści


  • michajlov

    its biutiful its piekne

  • blabla

    „Co się dzieje, gdy kropla wody styka się z rozgrzaną patelnią” ….

    No ja pier ….. k…wa jaki duren pisze te artykuly. Ciesz sie czlowieku ,ze placa ci kokosy za taka fuszerke.

    Na filmiku jest napisane ,ze jest to CIEKŁY AZOT! jakim trzeba byc durniem aby napisac ,ze to woda ….

  • Inny

    @blabla

    Internetowy maminsynku, nie obrażaj autora. Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Jesteś mocny w internecie na klawiaturze a w realu chowasz się pod spódnicę. Niestety wielu jest takich jak ty, tylko obrażają i krytykują a sami z siebie nic nie dają.