design

Budynek Politechniki Tokijskiej cały pokryty panelami słonecznymi

Przodująca pod względem naukowym japońska instytucja postanowiła dać przykład także postępowymi rozwiązaniami architektonicznymi. Dlatego nowy budynek na kampusie Politechniki Tokijskiej pokrywają panele przechwytujące energię ze światła słonecznego.

Zamiast ograniczyć się do dachu albo najlepiej nasłonecznionej strony gmachu Wydziału Środowiska i Innowacji Energetycznych, budynek w całości zakryto panelami. W sumie jest ich aż 4,5 tysiąca, więc dostarczają do 650 kilowatów. Dzięki temu, 7-kontygnacyjny budynek (ma też dwa poziomy pod ziemią) położony w tokijskim okręgu Meguro zużywa o połowę mniej prądu od konwencjonalnych struktur podobnych rozmiarów.

Zważywszy na specjalizację wydziału, nic dziwnego, że świeci energooszczędnym przykładem. [Asahi Shimbun, Far East Gizmos]


podobne treści