design

Bambusowe łyżki i szpatułki cieszą oko, koją zmysły

Japoński projektant mebli Makoto Koizumi stworzył kolekcję bambusowych sztućców Minotake, która na pierwszy rzut oka wydaje się niezbyt praktyczna i wygodna w użytkowaniu. Wszystko dlatego, że nie przekonamy się jeszcze o licznych zaletach bambusa!

Otóż okazuje się, że tworzywo to stanowi najnowszy trend na rynku akcesoriów kuchennych. Nie dość, że jest lekkie, trwałe i łatwe do utrzymania w czystości, to jeszcze od razu widać, że nasza jadalnia jest trendy i eko.

Kolekcja Minotake powstała właśnie z myślą o środowisku, ale zwraca uwagę przede wszystkim estetyką:

Piękny design serii wykorzystuje naturalne zgięcia, lekkość i twardość bambusa jako tworzywa, zarazem wnosząc do kuchni nowe doświadczenia zmysłowe, stanowiąc przyjemność dla oka i dłoni. Dzięki temu i gotowanie, i spożywanie posiłków staną się przyjemniejsze.

Ceny sztućców wahają się w przedziale 13 – 18 dolarów i nie, w kolekcji nie ma widelców.

[Baum-Kuchen, Tasteologie]


podobne treści