kuchniawtfwynalazki

Automat robiący pizzę tak dobry, jak pizzaiolo z Neapolu?

Maszyna Let’s Pizza serwuje danie na drożdżowym cieście w 2,5 minuty. Trzeba czekać „tak długo” jak na automat z jedzeniem, ponieważ pizza przygotowywana jest na każde zamówienie od początku, a nie odgrzewana czy rozmrażana.

Pizza z automatu jest pomysłem Włocha Claudio Torghela i przygotowana jest „tylko ze świeżych składników”. Spód jest za każdym razem wyrabiany od początku z mąki i wody. Gdy jest gotowy, rozłożenie dodatków i zapieczenie placka w piekarniku to kwestia kilku chwil. Twórcy mówią, że Let’s Pizza cieszy się wielkim powodzeniem we Włoszech i szukają nowych klientów. Teraz zakładają przyczółek w USA, w Atlancie.

Dystrybutor automatu, holenderska firma A1 Concepts, przekonuje, że tej pizzy nie należy nazywać „fast foodem”, ponieważ danie nie czeka na klienta. Jest przygotowane przez maszynę dopiero wtedy, gdy złożymy zamówienie i już po 2,5 minuty możemy się cieszyć higienicznie przygotowaną potrawą „nietkniętą przez ludzką rękę”.

Automat jest polecany wszędzie tam, gdzie ktoś może mieć ochotę na ciepłą, świeżą pizzę, czyli… wszędzie: w supermarketach, centrach handlowych, na lotniskach, przystankach autobusowych, uczelniach, w akademikach, szpitalach, kawiarniach, biurach i hotelach.

Jedno uzupełnienie zapasów Let’s Pizza wystarcza na przyrządzenie 200 placków. Pizza o średnicy 27 centymetrów będzie w amerykańskich automatach kosztować 6 dolarów. [PizzaMarketplace, Let's Pizza, SFGate, Slice]


podobne treści