naukanewsstyl życia

A jednak rude mają większą odporność na ból

Od lat krąży mit, że osoby o jasnej karnacji i rudym kolorze włosów mają mniejszą odporność na ból, a na stole operacyjnym wykrwawią się na śmierć. Naukowcy z duńskiego Uniwersytetu w Aalborgu potwierdzają, że rudzielce mają inny próg bólu. Wyższy!

Jak czytamy w opracowaniu Science Nordic, rudzi faktycznie inaczej postrzegają pewne doznania. Są bardziej wrażliwi na zimno, słabiej reagują na środki znieczulające i bardziej cierpią, gdy mają chore zęby. Ale to tylko jedna strona medalu! Pod wieloma względami, rudzi to twardziele.

Badacze wstrzyknęli grupie ochotników kapsaicynę, obecną w papryczkach chilli piekącą substancję. Rudzi najmniej narzekali napieczenie skóry. Jak relacjonuje profesor Lars Arendt-Nielsen z uczelni w Aalborgu:

Nasze badanie wykazało, że osoby rude są mniej wrażliwe na ten konkretny rodzaj bólu. Słabiej reagują na naciskanie miejsca na skórze, pod które wprowadzono piekącą substancję i na dotykanie tego miejsca główką od szpilki. Wydaje się, że są na taki rodzaj bólu lepiej przygotowane, co jest bardzo ciekawym wnioskiem z badania.

Ludzie z ognistym odcieniem włosów lepiej tolerują też spożywanie pikantnych potraw. Pozostaje pytanie: dlaczego?

Naukowcy podejrzewają, że odpowiedzialna na rudy kolor owłosienia sekwencja DNA ma wpływ na układ nerwowy. Na podstawie badań na myszach ustalili, że gen wpływający na brązowe zabarwienie skóry u gryzoni ma związek z wrażliwością receptorów i funkcjonowaniem mózgu.

Arendt-Nielsen dodaje:

Wydaje się że (występujący u rudych gen – przyp tłum.) MCR1 ma wpływ na podstawowe procesy w centralnym układzie nerwowym. Wiemy że podgrupy MC2R, MC3R i MC4R, także występujące u rudych, wpływają na funkcjonowanie mózgu. To może być klucz do wyjaśnienia, dlaczego rudzi są trochę inni od reszty ludzi.

Inni? Lepsi! [Science Nordic, zdjęcie: PhotoCo]


podobne treści